בישראל קיימים מספר חוקים המאפשרים לרשויות מקומיות להפקיע אדמות פרטיות לצרכי ציבור. זאת, מתוקף חוקים כדוגמת פקודת הקרקעות, פקודת הדרכים ומסילות הברזל, חוק תכנון ובנייה וחוק המים. פקודות וחוקים אלו רואים בגורמי ממשל שונים כנאמני ציבור השומרים על זכויותיו, ולכן מאפשרים להם להפקיע קרקע פרטית עבור מטרות שונות, כגון שתילה של גנים או סלילת כבישים. מדובר בהליך מסודר בעל מספר שלבים ברורים, בו בעלי הקרקע זכאים לקבל פיצוי חלקי או מלא עבור אחוזי הקרקע שהופקעו מהם לצורכי הרשות.
תהליך ההפקעה
במידה שרשות כלשהי מתכוונת לבצע הפקעת מקרקעין לצרכי ציבור, עליה להודיע על כך בעיתונות הכתובה, לפרסם זאת ברשומות, ולהציב שילוט באתר עצמו או בסביבתו הקרובה. בנוסף לכך, בהתאם למקרה הספציפי תימסר הודעה לבעל המקרקעין. בשלב הבא, תוציא הרשות הודעה המורה על העברת המקרקעין אליה במועד המסוים שפורסם זה מכבר, בו למעשה מותר לה להיכנס ולפעול במקום. לבסוף, זכויות המקרקעין עוברות אל הרשות ויוצאות מרשות הבעלים המקוריים. לכל אורך ההליך יכול בעל המקרקעין לפעול לשינוי ההחלטה באמצעות פנייה אל הוועדות והגופים הרלבנטיים.
מה מקבלים בעלי הקרקע
ראשית, חשוב לדעת כי על פי חוק מותר לרשויות לבצע הפקעת מקרקעין לצרכי ציבור מבלי לפצות את הבעלים, וזאת בחלק המגיע עד ל- 40% מהקרקע כולה. אמנם באזור אמורות להתבצע עבודות כמו סלילת כבישים, הנחת תשתיות ובניית מוסדות ציבוריים אשר יובילו לעליית ערך הקרקע הנותרת, אך לרוב מדובר בפגיעה מהותית. יחד עם זאת, במידה שההפקעה מבוצעת על חלק גדול יותר מ- 40% חייב הגורם המפקיע לפצות את הבעלים המקוריים. סכום הפיצויים נקבע באמצעות הערכת שמאי שמתייחסת למספר קריטריונים מקובלים. זאת, מבלי להתחשב בכך שמדובר בהפקעה וללא שקלול העלייה בערך המקרקעין לאור תוכניות הפיתוח העתידיות. חשוב לציין, כי קביעתו של שמאי מטעם הרשות המקומית אינה מהווה סוף פסוק, ושניתן בהחלט לערער עליה באמצעות שמאות נגדית ובערכאות שונות.
כיצד להתמודד עם הפקעה
החוקים והתקנות שמאפשרים לבצע הפקעת מקרקעין לצרכי ציבור, עומדים ללא ספק לרעת בעלי הקרקע ופוגעים בזכויות הקניין הבסיסיות שלהם. מדובר בנושא מורכב בו נפסקו לאחרונה מספר פסיקות לטובת הבעלים הפרטיים. לכן, אם קיבלתם הודעה על כוונה להפקיע את המקרקעין שבבעלותכם, עליכם לפנות מייד לגורם מקצועי שיספק ליווי משפטי לאורך כל ההליך.