בשנים האחרונות יוצאים אל הפועל פרויקטים רבים של התחדשות עירונית, המגובים בתמיכת הרשויות המקומיות, העירייה ואף הממשלה. מטרתם המרכזית של פרויקטים אלו הינה להוסיף מבנים ויחידות דיור לאזור מסוים, ולהעלות את רמת החיים הכללית בו. כלומר, תושבי המקום זוכים לשיפור משמעותי במצב בנייניהם, דירותיהם והתשתיות, ואילו היזמים נהנים ממספר הטבות הקשורות במיסוי ובזכויות בנייה.
מקומה של תמ"א 38 בהתחדשות העירונית:
תוכנית מתאר ארצית מספר 38 (תמ"א 38) מהווה חלק אינטגראלי מפרויקטים רבים של התחדשות עירונית. מטרתה הראשונה והברורה של התוכנית היא להביא לחיזוק מבנים מפני רעידות אדמה, על פי תו התקן 417. אמנם לא כל הבתים בעיר עומדים בקריטריונים לזכאות, אך דיירי בניינים שעוברים את תהליכי האישור והבנייה זוכים לשיפור במראה ובתשתיות המבנה, ולהעלאת ערך נכסיהם. על מנת לעודד פרויקטים מעין אלו יצאה המדינה בשורת הטבות ליזמים, וביניהן הנחות במס וקבלת היתרים לבניית דירות נוספות, בתמורה למימון עלויות הפרויקט. כלומר, בפרויקט תמ"א 38 דיירי הבניין אינם נושאים מבחינה עקרונית בכל עלות, וזוכים בשדרוג נכסיהם המשותפים.
פינוי בינוי והתחדשות עירונית:
פינוי בינוי מהווה אף הוא מרכיב מרכזי של התחדשות עירונית, בו מפונים דיירים בבניינים שעוברים שיפוץ מאסיבי אל מגורים חלופיים לתקופת מה. למעשה, מדובר בהרס של הבניין הישן והקמתו של בניין חדש כאשר כל דייר מקבל דירה מקבילה לזו שהיתה בבעלותו בעבר, אך מרווחת יותר, גדולה ומשודרגת. הסיבה לכך שרשויות מקומיות מעודדות פרויקטי פינוי בינוי נעוצה בראש ובראשונה בהגדלת מספר הדירות הפנויות למגורים. זאת משום שהיזם מקבל זכויות לבניית דירות נוספות בבניין החדש, ולאחר מכן להשכיר אותן ולמוכרן כראות עיניו. סיבה נוספת להעדפת הפרויקטים על ידי הרשויות, נעוצה בשיפור פני העיר על ידי הקמת בניינים חדשים ומעוצבים במקום הישנים והבלויים.
פרויקטים נוספים של התחדשות עירונית:
מלבד פרויקטי תמ"א 38 ופינוי בינוי יוצאות עיריות מעת לעת ביוזמות טיפוח חדשות, לעיתים קרובות בסיוע המדינה. על פי רוב נבחרות שכונות שעברו לאורך השנים תהליכי הזדקנות, או שקיים בהן פוטנציאל לניצול טוב יותר של הקרקע לצרכי דיור. בהמשך נעשות עבודות רבות ושונות בשכונות אלו, כדוגמת הוספת ושימור שטחים ירוקים, סלילה של כבישים, הוספת מבני קהילה וחידוש בניינים.