דברים שחשוב לדעת על ממ"ד
ממ"ד הינו ראשי התיבות של מרחב מוגן דירתי. הכוונה היא לחדר מבטון מזוין שנבנה עם הדירה במקור או שנבנה בהמשך בתור תוספת ממ"ד. מטרתו המרכזית והמוצהרת הינה לספק מענה בטוח ומהיר לשעת חירום, אך שמרגע שנוסף אל הדירה ניתן לעשות בו עוד מגוון שימושים.
לפני הכל – להיות בטוחים
מבצע "צוק איתן" הוכיח שוב לאזרחי ישראל כי איש אינו נמצא מחוץ לטווח הרקטות, שמסוגלות להגיע אפילו עד הצפון הרחוק ובוודאי לגוש דן. מערכת כיפת ברזל אמנם תפקדה בצורה נפלאה, אך ברור כי היא אינה מסוגלת לספק מענה משולם לחלוטין, ובוודאי לא לכל אזורי הארץ. על כן, תוספת ממ"ד לדירה או לבית מהווה פתרון חשוב לתחושת הביטחון ואף להגנה ממשית על שלומם של הדיירים. החדר שנבנה על פי תקנים מחמירים ומבטון מזוין, אמור לספק הגנה מפני חומרי נפץ מתרסקים, תקיפות טילים ותקיפות אוויריות, ואף מפני חומרים כימיים הקשורים ללחימה. יתר על כן, כל אדם שנקלע לאזעקה יודע היטב עד כמה קריטיות הן השניות שחולפות עד ההגעה למרחב המוגן. תוספת ממ"ד נותנת לבעלי הבית מרחב זמין ומהיר, אליו ניתן להגיע בתוך מספר שניות.
בניית ממ"ד
לאור חשיבותו הגדולה של הנושא, קיימות הוראות מחייבות לבניית ותוספת ממ"ד. למעשה, מאז 1992 כל בנייה חדשה בארץ מחויבת בהקמתו של מרחב מוגן, כאשר גודל הממ"ד יהיה לא פחות מתשעה מטרים רבועים, והוא ייחשב בתור שטח שירות. כלומר, גם בדירה בה נוצלו כל זכויות הבנייה עדיין ניתן לבצע תוספת ממ"ד. בנוסף לכך, קיימות תקנות רבות אשר מטרתן לזרז את הליכי הבנייה, למנוע את עיכובם בוועדות השונות, ואף קיימים פטורים מהיטלים מסוימים. יחד עם זאת, אם מדובר בדירה המצויה בבניין מגורים משותף, הרי שבעליה יהיה צריך לקבל את הסכמתם של שישים אחוזי מבין בעלי הדירות האחרים על מנת לבצע תוספת ממ"ד.
שימושי הממ"ד
הממ"ד מוכר כאמור בתור שטח שירות, אך ניתן בהחלט להשתמש בו לצורך מגורים. לדוגמא, חדר בן תשעה מטרים רבועים ניתן בקלות להפוך לחדר ילדים חביב, מרווח ומוגן, למחסן עבור כלי עבודה וחפצים שונים, וגם לחדר עבודה של ההורים. למעשה, אין תוספת ממ"ד בישראל שנותרת פנויה וללא שימוש, כך שמדובר בהוספת שטח ובפתרון ביטחוני מצוין בו זמנית.