לפני עשור או שניים, כאשר היינו צריכים לחתום על חוזה שכירות, היינו בדרך כלל נפגשים בביתו של המשכיר. היינו יושבים מול דף ועט ומנסחים חוזה. במקרים מסוימים, היה החוזה נבדק על ידי עורך דין, שהיה מנסח את הסעיפים הדרושים והופך אותם לעיתים לבלתי אפשריים לקריאה.
היום המצב הוא לכאורה מאד פשוט. את החוזים האישיים, הנכתבים על ידי כל משכיר ושוכר באופן פרטני, מחליפים חוזי שכירות סטנדרטיים אותם ניתן להוריד מאתרי אינטרנט מתמחים או להשכיר אפילו בדואר.
חוזה שכירות סטנדרטי מתאפיין בכמה דברים עיקריים. הדבר הראשון הוא חלוקה לסעיפים הקשורים לזכויות השוכרים מול חלוקה לזכויות המשכירים. בין סעיפי החוזה מתוארת למעשה האחריות המשותפת לדירה. ישנם דברים שהמשכיר לוקח על עצמו כבעל הנכס ואמור לדאוג לו לאורך הזמן בו השוכר נמצא בבית ומנגד לשוכר יש אחריות לנכס והוא חייב לדאוג לו לאורך שהותו בבית. זוהי התשתית של החוזה.
לצד סעיפים העוסקים בתחזוקה ובשמירה על הנכס, עוסק חוזה שכירות סטנדרטי בהתחייבויות התשלום. החוזה מפרט כמה שכר דירה ישלם השוכר, מתי ישלם את שכר הדירה החודשי, מה יהיו ההוצאות הנוספות וההתחייבויות הכספיות הנוספות, באילו מקרים יוכל השוכר להפסיק את תשלום שכר הדירה ועוד.
ממול, נמצא המשכיר עם סעיפים העוסקים בתשלומים שנספגים על ידיו, בזכויותיו במידה וירצה לסיים את החוזה ולבטל את ההתקשרות, ומה קורה במקרה של מכירת הנכס.
באופן כללי, חוזה שכירות סטנדרטי מנוסח בשפה יחסית ברורה, אך משפטית ומקצועית. הוא מכסה את רוב הפרטים הכללים שמלווים השכרת דירות בישראל.
לרוב נחתם חוזה שכירות למשך שנה אחת, אלא אם שני הצדדים רוצים בחוזה ארוך טווח.
חוזה שכירות סטנדרטי ניתן לשנות. היום ישנם כלים שמאפשרים הוספה של סעיפים לתוך קובץ סטנדרטי, שאפשר להוריד מהאינטרנט כקובץ וורד ולהזין לתוכו פרטים ושינויים. השינויים צריכים להיות מוסכמים על ידי שני הצדדים ואסור כמובן לבצע שינויים לאחר שהחוזה נחתם.
בעוד שישנם חוזי שכירות מקוצרים שכוללים רק סעיפים כלליים ואינם מתמקדים בכל דבר הקשור בהשכרת הדירה, חוזה שכירות קצר הוא משהו אחר לגמרי. הוא עוסק בהשכרה לטווח הקצר. בין אם מדובר בהשכרה לאורך חצי שנה, חודש אחד או מספר חודשים בודדים, חוזה שכירות קצר מתייחס לתקופת השכרה שהיא לרוב פחות משנה – זמן המינימום של חוזה שכירות סטנדרטי.
החוזה הקצר מתאים לכל מי שיש ברשותו נכס והוא רוצה להשכיר אותו רק לכמה חודשים. סיטואציה כזו יכולה לקרות כאשר נוסעים לחו"ל לשליחות של כמה חודשים, בונים בית ומחפשים מקום זמני לגור בו או כשמגיעים לארץ לתקופה קצרה. במקרה כזה עוסק החוזה בעיקר בשאלות על תחזוקה שוטפת של הבית, תשלום חשבונות, התחייבות לשכר דירה חודשי וכדומה ואין בו סעיפים רבים העוסקים בהתחייבויות לטווח ארוך, כמו ערבויות למשל.
כאמור, מרבית האנשים כיום נעזרים באינטרנט כדי להוריד ולערוך חוזה שכירות לקראת השכרת הדירה. באינטרנט קיימים אתרים שמציעים מגוון גדול של נוסחים ואפשרויות ואפשר להוריד את החוזה ולערוך אותו בהתאמה אישית.
לצד חוזה השכירות עצמו, לעיתים קרובות בוחרים שני הצדדים להשתמש בשטר חוב. שטר חוב הוא סוג של ביטוח עבור המשכיר. השטר עומד על סכום מסוים שמגן על המשכיר מפני נזקים ואי שמירה על ההתחייבויות המלוות את השכרת הדירה. במידה והשוכר לא עומד בהתחייבויות יכול המשכיר להפעיל את שטר החוב ולגבות באמצעותו את הכסף.
שטר חוב ניתן להורדה דרך אתר הדואר או לקנייה בתוך סניפי הדואר. עם זאת חשוב לציין שהיום פחות ופחות נעזרים בשטר חוב, שקשה מאד להפעיל אותו במידת הצורך. רוב המשכירים היום משתמשים בערבויות בנקאיות או בצ'ק פתוח מטעם השוכרים, שמאפשר להם לגבות כסף במקרה של נזק בדירה, אי עמידה בתשלומים וכדומה.
בין אם אתם בצד של המשכירים או בצד השוכרים, לפני שחותמים על כל חוזה, גם אם מדובר בחוזה שכירות סטנדרטי, חשוב מאד לשים לב לכל פרט. חשוב לעבור על כל הסעיפים ולוודא שהפרטים מובנים לכם ומוסכמים על שני הצדדים.
בנוסף, חשוב לתת לעוד מישהו שאתם סומכים עליו – בין אם עורך דין או איש נדל"ן לעבור על חוזה השכירות ולעלות על מוקשים או בעיות לפני החתימה. עין נוספת היא תמיד טובה. הפידבק שתקבלו יעזור לכם להבין האם יש בחוזה משהו שצריך להיזהר ממנו.
דבר נוסף שצריך לבדוק לפני שחותמים על חוזה שכירות סטנדרטי הוא סעיף היציאה. חשוב שלשני הצדדים יהיה סעיף כלשהו שמאפשר להם להשתחרר מהחוזה בתנאים מסוימים. לרוב במקרה של המשכיר עליו להודיע לשוכרים מספיק זמן מראש ולאפשר להם למצוא דירה חלופית ואילו השוכרים צריכים להודיע לשוכר על עזיבה מספר חודשים כפי שנקוב בחוזה לפני מועד העזיבה או לחילופין למצוא מחליפים בעצמם.
ברוב המקרים, תלוי את מי שואלים. אם תשאלו עורך דין שמתמחה בנדל"ן האם כדאי לחתום על חוזה כזה ברוב המקרים הוא יזהיר אתכם מפני הסכנות הכרוכות בכך ויציע לכם לנסח חוזה מאפס. מצד שני, חוזה שכירות סטדנרטי כן מאפשר מקום לגמישות.
לכן, השיקול ברוב המקרים צריך להיות פשוט – האם החוזה מעניק לי את הבטחון במהלך המגורים בדירה או במהלך תקופת ההשכרה של הדירה שלי. במידה והסעיפים בחוזה מתאימים לציפיות שלכם, אפשר להיעזר בו ולעבוד על פיו.